1

Tanrı’ya Güvenmek

-------------------

Matta 5:3; Vahiy 3:17-22

 

Kendisinin bir hiç olduğunu anlayan ve Tanrı’nın merhametine dayanan kişi ruhta yoksundur. (John Calvin)

 

Nasıralı İsa’yı tanıyan herkes Matta 5’teki bu ayetleri de bilir. Matta 5:3-12’deki ayetler Hıristiyanlar’ın karakterinin nasıl olması gerektiğini göstermektedir. İsa Mesih Hıristiyanların bu özelliklere sahip olmalarını istiyor. Yeni Türkçe çeviride “ne mutlu” olarak çevrilmiş olan kelime Grekçe aslında “bereketli” olarak geçmektedir. İsa bu ayetlerde Hıristiyan karakterini oluşturan sekiz temelden bahsetmektedir. İsa, bu karaktere sahip olanların “berekli” olacağını söylüyor. Bu ayetlerdeki birinci özellik kulaklarımıza bereketli gibi gelmese de Mesih’in söylediği ilk özellik. “Ruhta yoksul olun!”

 

Açılım

İncil Çalışması

·        İsa, Dağdaki Vaazının başında insanların önyargılarına ve milliyetçi Yahudilerin krallık beklentilerine ters şeyler söylüyor. Tanrı’nın Krallığı zenginlere değil yoksullara, güçlülere değil zayıflara verilecekti.                                                            İsa kalabalıkları görünce dağa çıktı. Oturunca öğrencileri yanına geldi. İsa konuşmaya başlayıp onlara şunları öğretti: “Ne mutlu ruhta yoksul olanlara! Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır. (Matta 5:1-3)

Özet: “Ruhta yoksul” olmak ruhsal olarak iflas etmiş olduğumuzu kabul etmektir. Bizler günah işleyerek Tanrı’nın yargısından başka birşey haketmedik. Tanrı’nın öfkesinden kurtulabilmek için yapabilecek hiçbir şeyimiz yok.

          Eski Antlaşma’da yoksul kişi hasta ve kendi kendisini kurtaramayacak bir kişi olarak tasvir edilir. Bu nedenle kurtuluşunu Tanrı’dan bekler. İşte Yeşaya kitabında bahsedilen ruhsal yoksulluk da böyle bir yoksulluktur. Zenginliklerin bizleri Tanrı’ya yakarmaktan alıkoyacağına en iyi örneklerden birisi de Yedi Kiliselerden birisi olan Laodikya Kilisesidir. Kutsal Ruh’un Laodikya’ya söylediklerini Vahiy 3:17-22’de okuyoruz.

Özet: Ruhta yoksul olmak Tanrı’nın Krallığına girmenin değişmez şartıdır. Tanrı’nın Krallığı sadece ruhta yoksun olanlara verilir. Tanrı’nın Krallığına girmek hem haketmediğimiz birşey hem de ücretsiz bir lütuftur.

Uygulama

Bazen hatalarımızı ve Rabbe olan ihtiyacımızı görürüz. Yaşamınızın bazı alanlarında tamamen Rabbe ihtiyacınız olduğunu ne zaman kabullenmeye başlıyorsunuz?

 

Bazı zamanlar da Laodikyalılar gibi fakirliğimizin farkına bile varamıyoruz. Yaşamınızın hangi yönlerinde Rabbe olan ihtiyacınızı farketmekte zorlanıyorsunuz?

 

Dua

İsa Laodikya kilisesine şöyle diyor: “Ben sevdiklerimi azarlayıp terbiye ederim. Onun için gayrete gel, tövbe et.” Rabbimiz bu sözleri bize söylüyor. O’nu bu sözlerine kulak verip tövbe edelim. Ruhsal yoksulluğumuzu ve kendi cömertliğini bizlere göstersin diye dua edelim. Bizleri Krallığına dahil ettiği için de O’na şükredelim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Günahlarımızdan Tövbe Etmek

-------------------

Matta 5:4; Romalılar 7:21-25

 

Bazı Hıristiyanlar şöyle düşünüyor: “Madem Kutsal Ruhla doluyum o zaman devamlı gülümsemeliyim, iyi görünmeliyim ve çevremde bu şekilde iyi bir etki bırakmalıyım.” İsa’ya göre Hıristiyan yaşamı sadece sevinç ve gülümsemelerden ibaret değil. Hıristiyanların da gözyaşları vardır ve bir çoğumuz bunu gizliyoruz. Matta 5:4’te de gördüğümüz gibi yaslı olmak da Hıristiyanların karakterini yansıtan özelliklerden bir tanesidir. Hatta İsa Mesih yaslı olanların bereketli olduğunu da söylüyor.

 

Açılım

Birisi için veya birşey için hiç yas tuttunuz mu?

İncil Çalışması

Hıristiyan karakterine baktığımızda ruhta yoksul olduğumuzu anlamak birinci adımdır. İkinci adım da ruhta yoksul olduğumuzu anladıktan sonra bunun için yas tutmaktır. Teolojik bir dille açıklayacak olursak ruhta yoksul olduğumuzu anlamak günahlarımızı itiraf etmek, yas tutmak ise bu günahlardan tövbe etmektir.

Ne mutlu yaslı olanlara! Çünkü onlar teselli edilecekler. (Matta 5:4)

 

  1. Bu ayet bize Tanrı’nın yüreği hakkında ne öğretiyor?
  2. Bazı kişiler günahları konusunda yas tutmamak için ne gibi kaçamaklar kullanıyorlar?
  3. Günahlarımız için gerçek yas nasıl bir şey olabilir?
  4. Kendi kendimize acımakla gerçek yas arasındaki fark nedir?
  5. Günahlarınız için yas tuttuğunuzda Rab sizi nasıl teselli etti?

Özet: İsa insanların günahları için, yargılanacakları ve ölecekleri için ağladı. Yeryüzündeki kötülükten ve günahtan dolayı bizler de ağlamalıyız. Sadece başkalarının günahları için değil, kendi günahlarımız için de göz yaşı dökmeliyiz.

  1. Pavlus Roma’daki kiliseye yazdığında kendi günahı konusunda yas tutmaktaydı. Romalılar 7: 21-25’i okuyunuz. Bu ayetler Pavlus’un sorununu nasıl anlatıyor?
  2. Pavlus müjdeyi Roma İmparatorluğu topraklarında yaymak üzere Tanrı tarafından elçi olarak seçilmişti. Ayrıca Yeni Antlaşma’nın büyük bir kısmını da Pavlus yazmıştır. Nasıl olur da kendisine “Ne zavallı insanım” der? (Romalılar 7:24)
  3. Pavlus’un bu zavallılığı için gördüğü tek çare neydi? (Romalılar 7:24-25)  Biz Hıristiyanlar olarak bazen lütuf üzerinde o kadar çok duruyoruz ki günahımızı hafife alıyoruz. “Tanrı’nın isteğiyle günahımız için yas tutmalı ve acı çekmeliyiz. Tanrı'nın isteğiyle çekilen acı, kişiyi kurtuluşla sonuçlanan ve pişmanlık doğurmayan tövbeye götürür. Dünyanın acılarıysa ölüm getirir.” (2 Korintliler 7:10)
  4. Hıristiyan olarak tanınan bir sürü kişi dış görünüşte övgüye değer yaşamlar sürüyor. Yüreklerimizdeki günahları kendimize veya başkalarına itiraf etmek neden bu kadar zor acaba?
  5. Pavlus içindeki Tanrı’nın yasasıyla günahın yasası çekişmesini anlatıyor. Pavlus’un yaşadıklarını siz de yaşadınız mı... yaşıyor musunuz? Nasıl?
  6. Mesih sizi bu çekişmeden nasıl kurtardı?

Özet: Kendi günahlarını görüp yas tutanlar Tanrı’nın affıyla teselli bulacaklar. Eski Antlaşma peygamberlerinin açıklamalarına baktığımızda Mesih’in görevlerinden birisi de teselli görevi olacaktı. Mesih yaralarımıza merhem sürmekte ve yaralı vicdanımızı huzura kavuşturmaktadır. Buna rağmen çevremizdeki günahın meyvelerinin yayıldığını gördükçe yas tutmaya devam ediyoruz. Son zamanlarda Mesih tüm  görkemiyle geldiğinde bizi teselli edecek. İşte günah o gün herşey son bulacak. “Çünkü tahtın ortasında olan Kuzu onları güdecek Ve yaşam sularının pınarlarına götürecek. Tanrı gözlerinden bütün yaşları silecek.” (Vahiy 7:17)

 

Uygulama

Günahlarınızı gizlediğiniz veya reddettiğiniz bir zamanı ve bu zamandan sonra Rabbin sizi tövbeye yönlendirdiği bir zamanı düşünün.

 

Rab sizi nasıl teselli etti?

 

Dua

Tüm günahlarımıza rağmen Rabbin sabırla bize katlandığı için O’na şükredelim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Yumuşak Huylu Olmayı Öğrenmek

-------------------

Matta 5:5; Mezmur 37:1-11

 

Açılım

Yumuşak huylu olarak tanınmak istermiydin? Neden?

 

İncil Çalışması

  1. Matta 5:3-12 ayetleri Hıristiyan karakterinin nasıl olması gerektiğini açıklamaktadır. Yumuşak huyluluk özelliği yaslı olma ve doğruluğa acıkıp susama özelliğinin ortasında açıklanıyor. İsa’nın bahsettiği yumuşak huyluluk daha önce bahsetmiş olduğu diğer özelliklerle bağımlıdır. Yumuşak huyluluk özelliği ruhta yoksul olma ve yaslı olma özelliğiyle nasıl benzeşiyor?
  2. Bu özelliğin şaşırtıcı yönü nedir?
  3. Yumuşak huyluluk neden bugünlerde revaçta değil?
  4. İsa kendisinin yumuşak huylu olduğunu söylüyor. Günümüzde yumuşak huyluluk zayıflığın bir işaretiymiş gibi görünüyor. İsa Matta 11:29’da şöyle diyor: “Çünkü ben yumuşak huylu, alçakgönüllüyüm.” İsa gerçekten de yumuşak huylu muydu?
  5. Çevrenizde yumuşak huylu diyebileceğiniz Hıristiyan var mı? Bu kişiler çevreleri tarafından iyi tanınıyorlar mı?
  6. Yumuşak huyluların yeryüzünü miras almaları sizin için ne anlama gelilyor?

Yeryüzünü yumuşak huyluların miras edineceğini anlamak biraz zor. Yumuşak huylu kişiler genellikle başkaları tarafından kullanılırlar. Eski Antlaşma’da İsrail bile kendi mirası olan vaadedilen topraklara girebilmek için şartlarını zorlamak durumunda kalmıştı. İnsan olarak güçlü ve ısrarcı kişilerin mirasçı olacağını düşünebiliriz ama İsa burada yeryüzünü yumuşak huyluların miras alacaklarını söylüyor. “...dünya, yaşam ve ölüm, şimdiki ve gelecek zaman, her şey sizindir.” (1 Korintliler 3:22)

Özet: Yumuşak huyluluk Rabbin yönlendirmesiyle insanın yüreğinden gelir. Bir Hıristiyan çevresinde yumuşak huylu bir kişi olarak tanınmalıdır.

Eski Antlaşma’da Tanrı’nın halkının başına kötü şeyler geldiği zamanlarda ve kötü kişiler Tanrı’nın halkına eziyet etmeye başladıklarında bile Rabbin halkı Tanrı’ya güvenmeye devam edip herşeyin Tanrı’nın elinde olduğuna inanıyorlardı. İsrail’in bu güveni Mezmur 37’de çok açık bir şekilde görünmektedir. İsa Mesih’in Matta 5’teki konuşması da Mezmur 37’den alıntı gibi görünüyor.

  1. Mezmur 37’yi okuyalım. Bu mezmurdaki fiilleri bulalım. Bu fiiller yumuşak huyluluğu nasıl ifade ediyor?
  2. Bu mezmurda üç kere üzülmememiz (endişelenmememiz) gerektiği vurgulanıyor (ayet 1, 7, 8). Üzülüp endişelenmemiz yumuşak huylulukla nasıl çelişiyor?
  3. Yumuşak huylulukla Tanrı’ya güvenmek arasındaki ilişki nedir?
  4. Bu mezmurdaki hangi ayet yumuşak huyluların yeryüzünü miras alacağını ima ediyor?
  5. Bu mezmur yumuşak huylu ve alçakgönüllü olanlar için nasıl bir vaad veriyor?
  6. Yumuşak huyluluğun zıttı Rabbe karşı isyan etmektir. Rabbe karşı isyan etmenin sonucu ne olacaktır?
  7. Bu mezmurdaki hangi vaatler sizin için daha çok anlam ifade ediyor? Neden?

Özet: Tanrısız kişiler kendi güçleriyle övünüp kendi güçleriyle birşeyler yapmaya çalışırlar. Mal varlıkları dünyaya sımsıkı sarılmalarına sebep olur. Yumuşak huylularsa dünya malına göz dikmediklerinden ve tek istekleri Rabbi tanımak olduğundan daha mutludurlar. Mesih döndüğünde yumuşak huylular “yeni bir gökyüzü ve yeni bir yeryüzü” miras alacaklar.

 

Uygulama

 

Dua

Rabbin sizi ilişkilerinizde yumuşak huylu yapması için dua edin. Gururlu ve sert davrandığınız kişilere karşı yumuşak davranmanız için dua edin. Rabbimizin yeryüzünde yaşarken göstermiş olduğu yumuşak huyluluk örneği için Rabbe şükredin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Doğruluğa Doğru İlerlemek

-------------------

Matta 5:6; Romalılar 9:30-10:4

“Çünkü O susamış canın susuzluğunu giderir, Aç canı iyiliklerle doyurur.” Mezmur 107:9

 

Kutsal Yazılar tekrar tekrar aç olanlara vaadlerde bulunmakta. Ruhsal açlık Tanrı’nın halkının özelliklerindendir. Bizim yaşam amacımız fiziksel değil, ruhsaldır.

Açılım

Her zaman kendimizi haklı çıkarmaya çalışmak neden çekici bir özellik değildir?

 

İncil Çalışması

Luka 1:53’te Meryem şöyle diyor: “Aç olanları iyiliklerle doyurdu, Zenginleri ise elleri boş çevirdi.” Ruhsal olarak yoksul olan ve aç olan kişiler bereketleniyor. Matta 5:6 bu Hıristiyan karakterini gösteriyor: “Ne mutlu doğruluğa acıkıp susayanlara! Çünkü onlar doyurulacaklar.”

 

  1. Bir kişinin doğruluğa acıkıp susaması ne anlama geliyor?
  2. İsa bu ruhsal açlığa sahip olanların doyurulacaklarını söylüyor.Açlığımızın giderilmesi kesinlikle bir berekettir. Fiziksel olarak açlığımız susuzluğumuz olsa da hangi yönlerden bereketlenebiliriz?
  3. Doğru olmanın tatminsizlik yaratmasının sebepleri nelerdir?
  4. Doğruluğa acıkıp susamak fiziksel açlığa ve susuzluğa nasıl benziyor?
  5. İsa’nın bizleri doyurma vaadine rağmen niye hala doğruluğa acıkıp susuyoruz?
  6. Toplumda adil olmayan doğruluk karşıtı bir şey gördüğünüzde nasıl karşılık verirsiniz? Açıklayın

a. Gözlerimi Kapatırım    b. Üzülürüm, c. Yürüyüş düzenlerim d. Gidip sorumlularla konuşurum, ....vs.

  1. Yaşamınızın hangi yönlerinde doğru olmayan şeyleri görmeniz daha kolay veya daha zor?

Özet: Hıristiyan yaşamında gelişmemiz için ruhsal iştahımızın sağlıklı olması şarttır. Ruhsal büyüyüşümüzün hiç olmaması veya çok yavaş olması da ruhsal iştahımızın başka arayışlara girmiş olmasından olabilir. Geçmiş günahlar için yas tutmak yeterli değildir. Gelecekteki doğruluk için de acıkıp susamalıyız.

 

Doğruluğun ardınca gitmekten bahsederken kullandığımız kelimelere dikkat etmeliyiz. Pavlus, Yahudilerin onca çabalarına rağmen yasal doğruluk peşinde olduklarından yanlış yolda olduklarını söylüyor. Tanrı Yahudilere ve Yahudi olmayanlara gerçek doğruluğun sadece ve yalnızca iman aracılığıyla olacağını açıklıyor.

  1. Romalılar 9:30-10:4’ü okuyun. Yasadan gelen doğrulukla Mesih’e imandan gelen doğruluğu karşılaştırın.
  2. İnsanların kendi doğruluklarını kurmaya çalışmaları neden boştur? (Romalılar 10:3)
  3. Pavlus’un burada bahsettiği doğruluk İsa Mesih’e inananlara armağan olarak verilen doğruluktur. Hıristiyanlar hangi yönlerden doğruluk sanki “iyi işlerle olurmuş gibi aklanmaya” çalışırlar (Romalılar 9:32).
  4. Yasa yoluyla gelen doğrulukla, Matta 5:6’daki doğruluğa acıkıp susamak arasındaki fark nedir?

 

Uygulama

 

Dua

Rabbimizin sadakati ve mükemmel doğruluğu için O’na hamdedelim. Hem kendi yaşamınızda, hem de toplumun yaşayışında Rabbin doğruluğu için dua edin. Yaşamınızın Tanrı’nın karakterini yansıtması için dua ediniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Merhamet Göstermek

-------------------

Matta 5:7; Matta 18:21-35

 

Buraya kadar işlemiş olduğumuz ilk dört özellik Tanrı’ya karşı olan tutumumuzla ilgili olan özelliklerdi. Hıristiyanda olması gereken ilk özellik ruhta yoksul olma özelliğiydi. Ruhsal olarak iflas etmiş olduğumuzu ve tamamen Tanrı’nın merhametine ihtiyacımız olduğunu görmemizle ilgili bir özellikti. İkinci özellik ise, günahımızdan ve dünyadaki kötülükten dolayı yaslı olmakla ilgili özellikti. Üçüncü özellik de insanlara ve Tanrı’ya karşı yumuşak huylu olmamız gerektiğiyle ilgili bir özellikti. Dördüncü özellik ise doğruluğa acıkıp susamamız gerektiğiyle ilgiliydi. Sadece günahlı olduğumuzu farkedip günahlarımız için yas tutarsak ve doğruluğumuz konusunda hiçbir şey yapmazsak bunun bize ne faydası olur?

 

Bu özelliklerin ikinci kısmında bahsedilenler bizim insanlara karşı tutumumuzla ilgili konular.

 

Açılım

Yaşamınızda merhametin etkileri nelerdir?

 

İncil Çalışması

“Ne mutlu merhametli olanlara! Çünkü onlar merhamet bulacaklar.” Matta 5:7

 

  1. Bu ayette gözlemlemiş olduğunuz sebep ve etki nedir?
  2. Bir merhamet hareketinin daha çok merhamete sebep olduğunu hiç gördünüz mü? Bir örnek verin.
  3. Başkalarına merhamet gösterirken ne gibi riskler aldınız?
  4. Başkaları size merhamet gösterirken nasıl risler aldılar?
  5. Merhamet gösteren birçok kişi karşılık olarak merhamet ettikleri kişilerden zarar görürler. Buna en büyük örnek İsa Mesih’in ta kendisidir. Merhamet ettikleri O’na nankörlük ettiler. İsa’nın Matta 5:7’deki vaadini yaşamın bu gerçeğini de göz önünde bulundurarak nasıl açıklarsınız?

Özet: Tanrımız merhametli bir Tanrıdır ve merhametini devamlı olarak göstermeye devam etmektedir. O’nun krallığından olanlar da merhametli olmalıdırlar.

İsa öğrencilerine ‘Rabbin Duasını’ öğrettikten sonra şöyle demişti: “Başkalarının suçlarını bağışlarsanız, göksel Babanız da sizin suçlarınızı bağışlar.” (Matta 6:14). Affetmek ve affedilmek, merhamet göstermek ve merhamete ihtiyaç duymak birbiriyle ilişkilidir.

  1. Matta 18:21-35’i okuyunuz. Petrus bu soruyu sorduğunda nasıl bir cevap bekliyordu? (Matta 18:21)
  2. İsa’nın cevabının Petrus üzerindeki etkisi nasıl olmuştur? (Matta 18:22).
  3. Bu benzetmede kral neyi kaybetmeyi göze almıştı? (Matta 18:23-27).
  4. Bu benzetmedeki kral Baba Tanrı’nın karakterini nasıl yansıtıyor?
  5. Bu benzetmedeki kölenin hareketleri kralın affına karşı olan gerçek tutumunu nasıl ortaya koyuyor? (Matta 18:28-34).
  6. Matta 18:35’teki ayet sevgi Tanrısı’yla bağdaşmıyor gibi görünüyor. Sizce bu ayet merhametli bir Tanrı’nın karakterini nasıl yansıtıyor?
  7. Kölenin hareketlerinin sonucuna bakarak İsa’nın Matta 5:7’deki sözlerini nasıl destekleriz?

 

Özet: Affedilmiş olduğumuzu bildiğimiz için bizler de daha kolay bir şekilde affediyoruz.

 

Uygulama

Dua

Tanrı’nın ve çevrenizdeki insanların size göstermiş oldukları merhametleri düşünerek yaşamınızın bu merhameti yansıtması için dua edin. Tanrı’nın size göstermekte olduğu günlük merhameti için de O’na şükredin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Kutsallıkta Büyümek

-------------------

Matta 5:8; Mezmur 24:1-6

Çok azımızın yaşamlarında neler yaptığı açıktır. Çoğumuz yaptıklarımızı ve düşüncelerimizi gizlemekteyiz. Bazılarımız her durum için farklı maske takıyor. Evde, okulda, arkadaş çevresiyleyken veya kilisedeyken farklı maske takanlarımız var. Aslında gerçek kişiliğinizi kimse bilmiyor! İki yüzlü bir yaşam sürüyorsunuz. Bazı kişiler o kadar çok yalan söylüyor ki, her taraflarını yalanla ördüklerinden yalan bir dünyada yaşıyorlar. Yeryüzünde tek doğru insan İsa Mesihti. Sizin durumunuzu da en iyi bilen kişi İsa Mesihin ta kendisidir.

 

Açılım

Yüreğinizle inandığınız bir şeyi yerine getirmekte ne zamanlar zorlanırsınız?

İncil Çalışması

İsa Matta 5:3’te ruhta yoksul derken nasıl bir yoksulluktan bahsettiği ortadaydı. Bu ayette ise yüreği temiz olanlardan bahsederken nasıl bir kutsallıktan bahsettiğini görüyoruz.

“Ne mutlu yüreği temiz olanlara! Çünkü onlar Tanrı'yı görecekler.” (Matta 5:8)

  1. Yüreğinizin temiz olmasıyla dış görünümünüzün temiz olması arasında ne gibi farklar görüyorsunuz?
  2. Yüreği temiz olanlar Tanrı’yı hangi anlamda görecekler?
  3. Yaşamı dışsal olarak iyi görünen bir kişinin yüreğinin temiz olduğunu nasıl anlarsınız?
  4. Yüreğinin temiz olduğunu düşündüğünüz bir kişiyi getirin aklınıza. Bu kişinin yaşamında gözlediğiniz özellikler nelerdir?
  5. Hıristiyanların yüreklerinin temiz olmasına engel olan bazı sebepler nelerdir?
  6. Kardeşler arası ilişkilerde ciddi olmamak neden yıkıcıdır?
  7. İlişkilerde ciddiyet/samimiyet ilişkileri nasıl etkiler?

Özet: Yürekleri saf olanlar Tanrı’yı görecekler. Yeryüzündeyken imanla, fakat sonra yüzyüze görecekler.

  1. Mezmur 24’ü okuyun. Bu mezmura göre Tanrı’ya layık olmak için ne gerekiyor?
  2. Herşeyin Tanrı’ya ait olduğunu bilmek (Mezmur 24:1-2) yüreklerimizin temiz olması konusunda bizi nasıl teşvik ediyor?
  3. Mezmur 24:4, Tanrı’nın huzuruna nasıl girmemiz gerektiğini anlatıyor. Bu ayete göre Tanrı’nın huzuruna nasıl girmeliyiz?
  4. Tanrı’nın huzurunda samimiyetle yaşayanlar için nasıl bir sonuç vaad ediliyor?
  5. Sadece İsa Mesih’in yüreği tamamen temizdi. Mezmur 24’te bahsedilen ideal kişinin bile doğasında günah vardı. Mezmur 24’teki hangi açıklamalar günahlı doğaya sahip olan kişilerin de temiz bir yüreğe sahip olabileceğini gösteriyor?
  6. Tanrı’yı yüz yüze göreceğiniz gerçeğini neye dayandırıyorsunuz?

Özet: Rab “Elleri pak, yüreği temiz olan, Gönlünü putlara kaptırmayan, Yalan yere ant içmeyen” kişiyi bereketler. Böyle bir kişinin Tanrı’yla ve çevresindeki insanlarla olan ilişkilerinde sahtekarlık yoktur.

Uygulama

Dua

Yüreği temiz olmanın ne demek olduğunu bize gösterdiği için Rabbe şükredelim. Rabbin yüreğinizi putlardan, sahtecilikten, ikiyüzlülükten temizlemesi için dua edin.

 

7

Barışı Sağlamak

-------------------

Matta 5:9; Efesliler 2:11-12

 

Açılım

İncil Çalışması

“Esenliği amaçlasın, ardınca gitsin.” (1 Petrus 3:11)

“Herkesle barış içinde yaşamaya, kutsal olmaya gayret edin.” (İbraniler 12:14)

“Mümkünse, elinizden geldiğince herkesle barış içinde yaşayın.” (Romalılar 12:18)

 

“Ne mutlu barışı sağlayanlara! Çünkü onlara Tanrı oğulları denecek.” (Matta 5:9)

 

  1. Barışı sağlayan kişilerin bazı özellikleri nelerdir?
  2. Barışı sağlayanlara neden Tanrı’nın oğulları denecek?
  3. Barışı sağlamak ile arabuluculuk arasındaki fark nedir?
  4. Barışı sağlayan biri olmanın zararları/riskleri nelerdir?
  5. Barışı sağlamanın bazı ödülleri nelerdir?

Özet: Barışı sağlamak kutsal bir görevdir. “Mesih'in çarmıhta akıtılan kanı aracılığıyla esenliği sağlamış olarak yerdeki ve gökteki her şeyi O'nun aracılığıyla kendisiyle barıştırmaya razı oldu.” (Koloseliler 1:20)

  1. Yahudilerle Yahudi olmayanlar arasındaki kronik sorun neydi? (Efesliler 2:11-12)
  2. Mesih nasıl bizim barışımız oldu? (Efesliler 2:13-17)
  3. Mesih’in sağladığı barışın faydaları nelerdir? (Efesliler 2:18-22)
  4. Bu barıştırma eyleminin değerini açıklayabilir misiniz?
  5. Kilisenizdekilerle veya kilise dışındakilerle sorun yaşadınız mı?
  6. Etnik veya ekonomik kökenimiz ne olursa olsun “O'nun aracılığıyla hepimiz tek Ruh'ta Baba'nın huzuruna çıkabiliriz” (Efesliler 2:18). İnsanlar doğal olarak etnik kökenlerinden veya ekonomik durumlarından dolayı birbirlerine karşı düşmanlık duyduklarına göre bu ayette bahsedilen aramızdaki gerçek barışı nasıl sağlayabilir?

Özet: İsa, kendisine iman edenlerin birlik içerisinde olmalarını istedi. Ayrıca imanlıların kötülükten korunmaları ve gerçekte kalmaları için de dua etti (Yuhanna 17). Dkkat edin, doktrin ve davranış açısından saf olmayan ve Kutsal Yazıların dışında hareket edenlerle birlik olmamız söylenmiyor.

Uygulama

Aşağıdaki listeyi kendinize uygulayın. Bu maddelerin herhangi birisiyle sorun yaşıyor musunuz? Barışı sağlayan bir kişi olmak için ne gibi adımlar atmanız gerekiyor?

 

Kategori                                       Barışma İhtiyacı                           Atılacak Adımlar       

İlişkiler

Aile

Kilise

Toplum

Dünya

Dua

Yukarıda kendinizi eksik gördüğünüz ve barışmanız gereken bazı konular için dua edin. Bizi Tanrı’yla barıştırmak için canını feda eden Rabbimiz İsa’ya şükredelim. Barışı sağlayanlar olabilmemiz için Rabbin bizlere hikmet vermesi için dua edelim.

8

Zulüm Çekerken Sevinmek

-------------------

Matta 5:10-12; Elçilerin İşleri 5:17-42

 

Bazı insanlarla ne kadar barış içerisinde yaşamaya çabalasak da bizimle barış içerisinde yaşamaya yanaşmayabilirler. Bazen barışı sağlama görevimiz başarılı olmayabilir.  Hatta bazıları sadecece Hıristiyan olduğumuz için bize karşı cephe alıp bizimle barış içerisinde yaşamayı reddedebilir.

 

Açılım

İncil Çalışması

İmanlı olmayanlar gibi sert karşılık vermeden, bebekler gibi ağlamadan, bir köpeğin yarasını yalar gibi kendimizi acındırmadan, ya da Stoacılar gibi dişimizi sıkıp acıya dayanmaya çalışmadan, ya da mazoşistler gibi zulüm çekerken kendimize gelen zarardan dolayı sevinmeden zulümlere katlanmalıyız. Zulümlere Mesih’in istediği gibi sevinerek, sevinçle coşarak katlanmalıyız. Çünkü bizler kime iman ettiğimizi biliyoruz.

 

“Ne mutlu doğruluk uğruna zulüm görenlere! Çünkü Göklerin Egemenliği onlarındır.

Benim yüzümden insanlar size sövüp zulmettikleri, yalan yere size karşı her türlü kötü sözü söyledikleri zaman ne mutlu size! Sevinin, sevinçle coşun! Çünkü göklerdeki ödülünüz büyüktür. Sizden önce yaşayan peygamberlere de böyle zulmettiler.” (Matta 5:10-12)

 

  1. Bu ayetlerde nasıl bir zulümden bahsedilmektedir?
  2. Siz burada bahsedilen zulümlerden hangilerini yaşadınız?
  3. Yaşadığınız toplumda ne gibi zulümlere maruz kalıyorsunuz?
  4. Hıristiyanlara karşı yönlendirilmiş en kötü zulüm sizce neydi? Kendi yaşamınızdan, Türkiye’den ve dünyadan örnekler verin.
  5. Matta 5:12 Mesih’ten dolayı zulüm görenlerin göklerdeki ödülünün büyük olacağını söylüyor. Bunun için sevinmemiz gerektiğini anımsatıyor. Zulme maruz kaldığımızda genel olarak doğamız nasıl bir karşılık vermek ister?
  6. İsa, zulme maruz kaldığımızda sevinmemiz için ne gibi sebepler veriyor?
  7. Mesih uğruna zulme maruz kalmakla sebepsiz yere zulme maruz kalmak arasındaki farkı açıklayınız.

Özet: Zulme maruz kaldığımızda sevinip sevinçten coşmalıyız! “O gün sevinin, coşkuyla zıplayın!” (Luka 6:23). Neden? “Çünkü göklerdeki ödülünüz büyüktür.” Mesih’ten dolayı zulme maruz kalmak gerçekten de Hıristiyan olduğumuzu kanıtlamaktadır.

  1. Elçilerin İşleri 5:17-42’yi okuyun. Bu olay daha Pavlus iman etmeden önce Yeruşalim’de gerçekleşmişti. İnanlılar topluluğu büyüyordu ve bu durum çevredeki Yahudi din adamlarında kıskançlığa sebep olmuştu. Yahudi din adamları elçileri susturmak için ne gibi yollara başvurdular? (Elçilerin İşleri 5:18, 26-28,33,40).
  2. Tanrı’nın ilahi takdiriyle elçileri koruyup yücelttiğini gösteren kanıtlar nelerdir? (Elçilerin İşleri 5:19-20, 34-40)
  3. Tanrı’nın onlarla birlikte olmasına rağmen elçiler nasıl oldu da zulme uğradılar? (Elçilerin İşleri 5:18, 27, 40).
  4. Elçilerin İşleri 5:17-42’ye bakarak, elçilerin Matta 5:3-12’deki Hıristiyan karaktelerinin hangilerini yansıttığını görüyoruz?

 

Karakter Özellikleri                                                       Elçilerin Davranışı

Yaslı Olma

Yumuşak Huylu

Doğruluğa Aç

Merhametli

Yüreği Temiz

Barışı Sağlayan

Doğruluk Uğruna Zulüm Gören

 

  1. Bu ayetlerde zulme uğramış olanlar nasıl bereketlendiler?

 

Özet: Dünyaya göre zenginler, sağlıklı olanlar ve güvende olanlar bereketlenmiş sayılır. Dünya değerlerine göre baktığımızda zulüm görenler bereketli sayılmazlar. Hıristiyanlar, merhametli, yumuşak huylu, barışçı oldukları için dünyanın Hıristiyanlardan minnettar olmasını bekleyemezler. Her şeye rağmen eğer Mesih’in doğruluğundan yana olan bir Hıristiyansanız O’nun adı uğruna zulme maruz kalacağınızdan emin olabilirsiniz. İşte böyle bir kişi gerçek mutluluğu tatmış bir kişidir.

 

Uygulama

 

Dua

İsa’nın birinci yüzyılda yaşamış elçileri gibi O’nun adından dolayı zulüm çekme ayrıcalığına sahip olduğunuz için Rabbe şükredin. Zulme maruz kaldığınızda seviçten coşmuyorsanız Rabbin size anlayış ve hikmet vermesi için dua ediniz.